من هم باید مالیات بدم؟
وقتی برای اولین بار کلمه مالیات به گوش خیلی از ما میخوره ، اولین سوالاتی که به ذهنمون میرسه این هست که:
من هم باید مالیات بدم؟ یا اصلا کیا باید مالیات بدن؟
در این مقاله که از سری مقاله های حس ورک در حوزه مالیات است تصمیم داریم به زبانی ساده قانون را بخوانیم و پرسش پاسخ ها را در یابیم.
ضمنا اگر علاقه مند هستید بدانید چه کسانی مشمول پرداخت مالیات نیستند ، می توانید مقاله چه کسانی نباید مالیات بدهند را مطاله کنید.
چه کسانی مشمول پرداخت مالیات هستند؟
برای پاسخ دادن به تمام سوالات مالیاتی اول باید به قانون مالیات های مستقیم مراجعه کنیم.
در ماده یک قانون مالیات های مستقیم ، قانون گذار خیلی شفاف ، از افراد مشمول مالیات در 5 بند نام برده ، که تک به تک این بندها را با هم میخوانیم و تحلیل می کنیم:
1. مالکین اموال و املاک
در بند اول ماده یک قانون مالیات های مستقیم نوشته شده است:
کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم
یعنی چی؟ یعنی هر شخص چه حقیقی باشه مثل من و تو و یا حقوقی باشه مثل شرکت ها ، اموال یا املاکی در ایران داشته باشه باید مالیات بده.
اگر دقت کنید متوجه این موضوع می شوید که قانون گذار دست خود را بابت مشمول کردن چه بابت شخص و چه بابت اموال باز گذاشته و رویه کاری را هم به باب دوم قانون ارجاع داده. باب دوم قانون مالیات های مستقیم چیست؟ بابی که در آن به مالیات دارایی ها می پردازد.
2. هر ایرانی ساکن ایران که درآمد داره
در بند دوم ماده یک قاونون مالیات های مستقیم به صراحت آمده هر ایرانی که در ایران ساکن باشد هر درآمدی داشته باشد ، مشمول مالیات بر درآمد است ، خواه این درآمد در ایران حاصل شده باشه ، خواه در خارج از ایران. لازم هست این بند رو مطالعه کنیم:
هر شخص ایرانی مقیم ایران نسبت به درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
3.هر ایرانی که ساکن خارج از ایران باشد ولی درآمدی از ایران دارد
این بند قانون به نوعی کامل کننده بند دوم است ، چرا که می گوید هر شخص ایرانی که در ایران ساکن نیست و لی منبع درآمدی او در ایران باشد نیز مشمول مالیات بر درآمد است. لازم است این بند را نیز مطالعه کنیم:
هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند.
4.هر شرکت ایرانی که درآمد داره
در بند چهارم ماده یک قانون مالیات های مستقیم ، قانون گذار به شراغ شرکت ها رفته. اما شرکت های ایرانی. در واقع اشخاص حقوقی که در ایران ثبت شده اند. در این بند اشاره می کند که شرکت های ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران و خارج ایران بدست میآورند مشمول مالیات هستند. یعنی درآمد آنها خواه از فروش به مردم داخل کشور باشد ، خواه از طریق صادرات. پس لازم است این بند را نیز مطالعه کنیم:
هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
5. هر شخص غیر ایرانی که در ایران یا از ایران درآمد داره
مسی توان گفت یکی از کامل ترین بندهای ماده یک قانون مالیات های مستقیم همین بند است.چرا که با عبارت هر شخص غیر ایرانی چه حقیقی چه حقوقی ، دامنه وسیعی از اشخاص را مشمول این ماده قانون نموده.
در این بند می گوید هر شخص غیر ایرانی ، خواه حقیقی باشد خواه حقوقی و شرکت ، اگر در ایران درآمدی دارد مشمول مالیات است. نکته جالب استفاده از عبارت از است. میگوید حتی درآمدی که از ایران تحصل می نماید. یعنی ممکن است شخص پای خود را بهه ایران نگذارد ولی به طریقی از ایران صاحب درآمد شود ، پس مشمول مالیات است.
آخرین بند این اده را نیز مطالعه کنیم خالی از لطف نیست:
هر شخص غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی (که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آن ها می گردد) از ایران تحصیل می کند.
جمع بندی
چه اشخاصی مشمول مالیات هستند؟
1.هر شخص حقیقی یا حقوقی که اموال یا املاکی در ایران داشته باشد
2.هر شخص حقیقی ایرانی ساکن ایران که درآمدی در ایران یا خارج ایران داشته باشد
3.هر شخص حقیقی ایرانی ساکن خارج ایران که درآمدی در ایران داشته باشد
4.هر شخص حقوقی ایرانی که درآمدی در ایران یا خارج ایران داشته باشد
5.هر شخص حقیقی یا حقوقی غیر ایرانی که درآمدی در ایران یا از ایران داشته باشد